Ropák

anketa o antiekologický čin


Jiří Drda zřejmě navrhuje sám sebe na Ropáka roku 2000

[neděle, 30. duben 2000]

Organizátoři ankety o Ropáka roku napsali novopečenému držiteli tohoto titulu, poslanci Parlamentu ČR a předsedovi představenstva a. s. Termizo, ing. Jiřímu Drdovi dnes otevřený dopis. Uvádějí v něm na pravou míru dvě mylné představy, jež Jiří Drda má: nikdy nebyla nositelům Ropáka roku předávána soška a rovněž každý může navrhnout sám sebe na toto ocenění.

Otevřený dopis Jiřímu Drdovi:

Vážený pane poslanče,

po přečtení Vašich reakcí na udělení titulu "Ropáka roku 1999" v anketě pořádané naším sdružením, jsme se rozhodli Vám napsat tento otevřený dopis.

Především nevíme, odkud pochází Vaše informace o tom, že v minulosti byla za první místo předávána jakási nevkusná soška. Odjakživa to byl dort a diplom. Onou soškou pravděpodobně myslíte model zvířete stvořený tvůrci filmu Ropáci, který jsme ovšem nikdy jako cenu nepoužívali. Pouze u Vašeho kolegy Dr. Jiřího Hanzlíčka, který na stránkách Blesku snil o udělení deseti Ropáků, jsme uvažovali o tom, že v případě vítězství upečeme dort s deseti malými ropáčky.

Dalším omylem je Vaše domněnka, že se kandidáti nemohou navrhovat sami. Nikdo jim v tom nebrání. Ropákem může navrhnout kterýkoliv občan České republiky kteréhokoliv jiného občana za čin či činy přispívající k rozšiřování příropy na úkor přírody. Chápeme-li tedy Váš postesk správně, hodláte navrhnout sám sebe za tento rok na udělení titulu Ropáka roku 2000. Abychom měli Vaši kandidaturu úplnou, žádáme Vás, abyste doplnil její zdůvodnění. Můžete tak učinit písemně na adresu Dětí Země - Brno (Jakubské náměstí 7, 602 00 Brno) anebo prostřednictvím Internetu na webovských stránkách Dětí Země (http://www.detizeme.cz/). Stejně tak může učinit kdokoliv, kdo má zájem navrhnout sám sebe na toto prestižní ocenění.

Věřte, že bychom byli rádi, kdybychom Vás do této ankety letos nemuseli navrhovat my. Proto doufáme, že se nebudete snažit omezit podíl veřejnosti na rozhodování o životním prostředí (například v novém zákonu o hodnocení vlivů na životní prostředí, jehož jste zpravodajem) a že upustíte od snahy prosadit povolení dovozu odpadů ze zahraničí k jejich spalování v liberecké spalovně.

Závěrem našeho dopisu dovolte, abychom Vám ještě jednou blahopřáli k vítězství, jež, jak sám říkáte, jste tak dlouho očekával.

Kromě toho dovolte dvě otázky: Jak jste přispěl ke zlepšení životního prostředí? Pochopili jsme správně Vaše tvrzení, že životní prostředí, potažmo naše planeta, je tu pro lidi a ne tedy už pro další živé organismy?

S přáním hezkého dne za pořadatele ankety "Ropák roku"

RNDr. Miroslav Patrik, vedoucí Dětí Země – Brno

a RNDr. Jindřich Petrlík, předseda Dětí Země

V Brně, 30. dubna 2000