Ropák

anketa o antiekologický čin


Zahájení 6. ročníku ankety o titul Ropák roku 1997

[neděle, 25. leden 1998]

Děti Země vyhlašují již 6. ročník ankety o titul ropák roku a 3. ročník ankety o zelenou perlu roku. Návrhy kandidátů na ropáka i autorů antiekologických výroků může na adresu Dětí Země (Jakubské nám. 7, 602 00 Brno, tel. /fax 05-539646) zaslat kdokoli, uvede-li potřebné informace. Uzávěrka je 16. 3. 1998.

Podmínky účasti v obou anketách

Kandidáta na Ropáka roku 1997 může navrhnout každý občan ČR, když uvede jeho jméno, zaměstnání a především ověřitelný důvod navržení (tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké »antiekologické« stavby). Kandidát musí být i teritoriálně lokalizován buď do jednoho ze sedmi bývalých krajů a Prahy nebo na celou republiku (celkem devět oblastí), neboť hlavním záměrem ankety je upozornit na lokální ekologické problémy a konkrétní projekty. Důležité také je, aby navrhovatel uvedl své jméno a adresu, přičemž by měl zaslat i písemné podklady o důvodech navržení svého kandidáta.

Anketa s novým názvem Zelená perla roku 1997 hodnotí autory výroků, kteří v roce 1997 bagatelizovali úsilí o ochranu životního prostředí. Mezi kandidáty nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků. Navrhovatelé musejí zaslat jméno a příjmení autora výroku, jeho zaměstnání, přesnou citaci výroku a datum jeho zveřejnění.

Na základě zaslaných návrhů na kandidáty pak nezávislá 115-ti členná Komise rozhodne o jejich pořadí. Výsledky budou zveřejněny 10. 4. 1998 v Brně v divadle Husa na provázku.

Potenciální kandidáti na ropáka

Mezi kandidáty se mohou objevit: Ing. Ivan Kratochvíl - ředitel Cement Bohemia Praha (těžba vápence, tmaňská cementárna), Ing. Martin Říman - bývalý ministr dopravy a spojů ČR (rušení železničních tratí, i po povodních), Jaroslav Hyžík - majitel česko-švýcarské firmy E. I. C. a člen správní rady firmy Pražské služby (propagace spaloven), Ing. Jiří Balihar - vedoucí stavebně-správního odboru MM Plzně.

Ropák a výrok roku 1996

Ropákem roku 1996 se stal brněnský podnikatel RNDr. Josef Kupec za nekompetentně zpracované ekologické studie a posudky na vodovod Pomoraví, vodní dílo Malé Březno, rekreační park Rajchéřov a těžbu zlata u Kašperských Hor. Antiekologický výrok roku 1996 pronesl bývalý šéfredaktor Lidových novin Jefim Fištejn za část článku »Růst je jiné slovo pro život«.

RNDr. Miroslav Patrik Děti Země Brno 25. 1. 1998