Ropák

anketa o antiekologický čin


Zahájení 5. ročníku soutěže o ropáka roku 1996

[neděle, 19. leden 1997]

Ekologické sdružení Děti Země vyhlašuje již 5. ročník soutěže o titul ropák roku 1996 a 2. ročník soutěže o nejhorší výrok z oblasti životního prostředí. Kandidáty do obou soutěží může na adresu Dětí Země (Jakubské nám. 7, 602 00 Brno, tel./fax 05-539646) zaslat kdokoli, uvede-li potřebné informace. Uzávěrka je 10. 3. 1997

Podmínky účasti v obou soutěžích

Kandidáta na ropáka roku 1996 může navrhnout každý občan ČR, když uvede jeho jméno, zaměstnání a především ověřitelný důvod navržení (tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké »antiekologické« stavby). To vše se musí vztahovat k roku 1996. Kandidát musí být i teritoriálně lokalizován buď do jednoho ze sedmi bývalých krajů a Prahy nebo na celou republiku (celkem devět oblastí), neboť hlavním záměrem soutěže je upozornit na lokální ekologické problémy a konkrétní projekty. Důležité je uvést i jméno a adresu navrhovatele.

Do soutěže o nejhorší výrok roku 1996 může své návrhy kandidátů zasílat opět každý občan, avšak musí uvést jméno a příjmení autora výroku, přesnou citaci výroku a zdroj (TV, denní tisk apod.).

Na základě zaslaných návrhů kandidátů a výroků pak nezávislá 120-ti členná Komise rozhodne o jejich pořadí. Výsledky budou zveřejněny na začátku dubna 1997 v Brně. Slavnostní vyhlášení proběhne ve stejný den večer v divadle Husa na provázku v Brně.

Potenciální kandidáti na ropáka

Mezi kandidáty se např. mohou objevit: ředitel TVX Bohemia za způsob průzkumu zlata v Kašperských horách, ředitel Národního parku Šumava za těžbu dřeva v nejcitlivějších zónách parku z důvodu boje proti kůrovci, ministr obrany za 50 let stará kasárna v Národní přírodní rezervaci Pálava, ředitel Investprojektu s.r.o. Brno za způsob hodnocení staveb jako je lunapark u Rajchéřova v jižních Čechách či vodní dílo Malé Březno u Ústí n.L., zástupce MŽP ČR či Ředitelství dálnic za prosazování dálnice D8 do Drážďan či D3 do Českých Budějovic.

Ropák a výrok roku 1995

V loňském ročníku se ropákem roku 1995 stal přednosta Okresního úřadu v Berouně František Malý za prosazování výstavby nové cementárny u Tmaně blízko chráněné krajinné oblasti Český kras. Nejhorší výrok pronesl předseda vlády Václav Klaus, když řekl: »Ekologie není věda. S vědou nemá nic společného. Je to ideologie«.

Spolupořadatelem obou soutěží je Centrum experimentálního divadla Brno, televizní pořad ČT1 Nedej se a týdeník Mladý svět.

Děti Země Brno

19. 1. 1997